fotosz.nl - Fotografie Stichting Zuid NederlandLezingen
In het seizoen 2017-2018
organiseert fotosz.nl
weer een serie inspirerende
lezingen.

donderdag 19 april 2018
Willem Popelier

Meer informatie...
 

Vrijdag 3 februari 2017, Martijn van den Broek, conservator

Martijn van den Broek (1968) is kunsthistoricus en Hoofd Collecties van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Het Nederlands Fotomuseum is hét nationale museum van de fotografie met een indrukwekkende collectie van meer dan 5 miljoen beelden. Het museum laat fotografie in al haar facetten zien: documentair en experimenteel, hedendaags en historisch. Naast tentoonstellingen met grote namen uit de Nederlandse en internationale fotografiewereld, toont het museum met regelmaat werk uit de eigen collectie. Die vertegenwoordigt een belangrijk deel van het visuele erfgoed van Nederland. De Collectie van het museum bestaat voor een belangrijk deel uit 160 archieven van fotografen, samen ca. 5,5 miljoen fotografische objecten.

Martijn van den Broek zal uitgebreid in gaan op de collectie van het museum, het bewaren, beheren, ontsluiten en tentoonstellen. Daarnaast besteedt hij aandacht aan een groot restauratieproject van de kleurendia's van Ed van der Elsken. Deze collectie van 45.000 dia's is beschimmeld. Het Fotomuseum werkt momenteel aan de reiniging en digitalisering van deze dia's. Hij gaat in op de restauratietechniek en op de veelal niet eerder gepubliceerde beelden in de collectie.

Na Universiteit Leiden, Rijksmuseum Amsterdam, het Van Abbemuseum, Museum De Pont / Huis Marseille is dit de vijfde lezing over museale fotografiecollecties.