fotosz.nl - Fotografie Stichting Zuid NederlandLezingen
In het seizoen 2017-2018
organiseert fotosz.nl
weer een serie inspirerende
lezingen.

donderdag 19 april 2018
Willem Popelier

Meer informatie...
 

Donderdag 18 januari 2018, L.J.A.D. Creyghton

Hindenburgline Project / “Hadden we maar dezelfde taal gesproken!”
De periode 2014-2018 staat voor velen in het teken van en de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog die honderd jaar geleden woedde en de wereld in zijn greep had.

De Brabantse fotograaf L.J.A.D. Creyghton en historicus/schrijver/dichter Serge R. van Duijnhoven volgden afgelopen jaren de ruim duizend kilometer lange Westfront-Hindenburglinie die loopt van het Belgische Nieuwpoort, via Noord-Frankrijk, de Elzas en de Vogezen naar grenspaal n° 111 bij het dorpje Pfetterhouse aan de Zwitserse grens. Leidraad voor deze queeste zijn de aangrijpende en persoonlijke notities van mannen in de loopgraven van 1914—1918; individuen die ondanks de vijandschap de (mede)menselijkheid niet uit het oog verloren. Het werk leverde naast een schitterend boek ook de reizende tentoonstelling op die vorig jaar zomer opende in het De Pont museum te Tilburg en van 11 november 2017 t/m 10 februari 2018 te zien is bij de Leica Gallery in Salzburg.

Met het decor van de landschappen uit de Eerste Wereldoorlog als uitgangspunt trekken Creyghton en Van Duijnhoven visueel én literair parallellen vanuit het verleden naar het heden. Ze worden daarin bijgestaan door een keur van Nederlandse– en Vlaamse auteurs die het voormalig oorlogslandschap — dat op verstilde wijze voorbijkomt in de fotografische werken van Creyghton — voorzien van kleur en verhaal.

Wat opvalt aan de benadering van Creyghton en Van Duijnhoven, is dat de lieux de memoires van de historische gruwelen, door de krachten van de Tijd aan een zelfreinigend vermogen lijken te zijn blootgesteld. Bellum transit, amor manet (De oorlog gaat voorbij, de liefde blijft). Dat lijkt het motto te zijn van dit opmerkelijke samenwerkingsproject.

De landschappen van de slachtingen honderd jaar na dato, stemmen bij onze generaties tot nadenken. In een van de teksten dicht Van Duijnhoven: “hier doodden de mensen de mens”. Althans poogden dat te doen. De natuur echter, toont aan dat dit exces van de horror zijn doel niet heeft kunnen en mogen bereiken. De Tijd gaat zijn gang. De sporen van wreedheid en strijd, worden in het landschap beetje bij beetje uitgewist ... langzaam ... langzaam maar gestaag.


© L.J.A.D. Creyghton, Hindenburgline Project, Col du Bonhomme, sneeuwstorm, C-print 100x150cm